torek, 10. oktober 2023

Kanjon Raše in ob morju s kolesom

Dolgo sem že imela v načrtu kolesarjenje po kanjonu reke Raše, a je bilo enkrat prevroče, drugič je zmanjkalo časa, tretjič... Tokrat pot pričneva prav na J koncu Istre. Parkirišče najdeva kakšen kilometer pred križiščem ceste iz Trgeta z glavno prometnico, ki pelje iz Labina v Pulo. Pa ne bi bilo treba, je parkirni prostor tudi ob sami prometnici, le da nisva vedela zanj. Po glavni cesti zapeljeva le čez most, nato se takoj desno odcepi makadamska cesta v samoten kanjon Raše. 

Cesta je makadamska in zložno vijuga bolj ali manj ob reguliranem toku reke Raša.  


Potiskava pedala in se poglobiva v tišino in zelene gozdove, travnike, pašnike....


25 km mine kar prehitro in že sva na glavni cesti, ki pelje iz Plomina v Pazin. Le dotakneva se je in zavijeva ostro desno  v strm klanec, ki naju pripelje do vasi Šumber, kjer si privoščiva oddih in okrepčilo ob stari cerkvi, ki žalostno razpada.

Nadaljujeva po razgledni planoti skozi redko poseljene vasi Kraj Drage, Sv. Martin, Paradiž... gori in doli, mimo mogočnih posestev in skozi vinograde.

Pri Snašićih zavijeva v Barbiće. Kažipot na koncu vasi naju odločno usmeri na sprva kolovoz, ki se kar hitro spremeni v razsuto makadamsko cesto, po kateri si ne privoščiva vožnje. Kolo zajahava šele malo pred iztekom na glavno cesto, ki pelje od Labina do Pule. Le še nekaj kilometrov makadama po samem ustju Raše in krog je sklenjen. 
Za nagrado si ogledava park skulptur Dubrava pred Labinom.



Naslednje dni nadaljujeva s kolesarjenjem ob morju. Izbereva in združiva že znane odseke poti, ki potekajo neposredno ob morju in ki sva jih že prevozila v sklopu kakšne druge kolesarske poti. 

Začneva pri trdnjavi Punta Christo in kolesariva do Peroja.


Naslednji dan začneva v kampu Polari.




Po lepih poteh skozi borove gozdove in čez polotok Zlatni rt prispeva v Rovinj.



In nadaljujeva ter vztrajava ob morju vse do konca utrjene poti skozi kamp Amarin. Nazaj narediva kakšen ovinek levo ali desno več, da pot ni povsem ista in se do avta pripeljeva, ko je sonce že nizko nad obzorjem.

Še en lep, topel dan je pred nama in prekolesariva še odsek od Funtane 


mimo Bele Uvale, Zelene in Modre Lagune do Poreča in še naprej do rta Materada.

Občudujeva barvitost v tem letnem času.



V zraku je veliko vlage, nadihava se morskega zraka z eteričnimi olji mogočnih borovcev.

In zvečer občudujeva sočni zahod v Zeleni laguni.

Zadnji dan pred napovedanim poslabšanjem izkoristiva za pot domov. Zaradi obvoza se peljeva skozi vasico Trviž

in osvojiva 478 m visok Piloščak z lepim razgledom.


In tamkaj zaključiva še eno lepo jesensko turo, kjer sva spoznala še nekaj skritih kotičkov prelepe Istre.



Ni komentarjev:

Objavite komentar

S kolesom ob Blatnem jezeru

Pred dvemi leti sem se spomladi odpravila s kolesom na Gradiščansko in ob Nežiderskem jezeru naredila nekaj prekrasnih tur.  https://gorajem...