četrtek, 15. junij 2023

S kolesom ob Ybbsu in Donavi 2.del.

Jutro začneva na železniški postaji Waidhofen, kjer pustiva avto. S kolesom odrineva ob reki skozi gozd in vasi, čez polja in planjave, skozi vasi, mimo cerkva in gradov. 2 ali trije krajši odseki tečejo žal tudi po prometni cesti. 







Kar močan veter piha danes, seveda v prsa in hitrega tempa ni moč dolgo držati, kadar sva na planem. Obeta se sprememba vremena.

In končno mesto Ybbs. Za trenutek obstaneva na obrežju.

Odhitiva naprej v Kammelbach. Spotoma pogledava izliv reke Ybbs v Donavo, žal le od daleč.

Hitiva pred dežjem in da ujameva vlak, ki naju čez Amstetten odpelje nazaj v Waidhofen do avta. Veter se umiri, nevihta umakne. Midva si ogledava še baziliko Sonntagberg visoko na griču s širnimi pogledi daleč naokrog.





Dan zaključiva v družbi prelepih travnikov in sonca, ki zahaja tako kot vsak večer. Pa vendar je vsak poseben.



Naslednji dan nama motivacija za kolesarjenje kar upade. Le kratko turo narediva ob velikem meandru, ki ga Donava naredi od mesta Ybbs malo naprej. 



Preganja naju dež. S kolesom in peš si ogledava še mesto Ybbs.





Naloživa kolesa na avto in se umakneva na grič, kjer že sije sonce. Še ena bazilika, Marija Taferl to pot.


Vremenska napoved pravi, da bi moralo vreme zdržati še en dan. Ker je ob poti, si ogledava grad Artstetten.

Sprehodiva se po vrtovih, vstopiva v cerkev.


Zapeljeva se naprej v Weidenegg in že ko raztovarjava kolesa, začutiva debele dežne kaplje. A potem posije sonce, zajahava kolesi in se zapeljeva do Melka. Še preden se pripeljeva do mesta, že vedriva. Pa spet sonce in ogledava si benediktinski samostan, ki kraljuje nad mestom.






Še dobro, da se dolgo zamudiva, da tam najdeva mesto, kjer udobno vedriva. Dež pada kot da ne bo nehal tega dne. Pa vendarle neha in naredi se sončno popoldne. Ogledava si stari del mesta in pristanišče za potniške ladje ob Donavi.


Že začneva kolesariti nazaj proti avtu, pa je nebo povsem jasno in se odločiva, da vendarle odkolesariva do sosednjega mesta Pochlarn, kjer je tudi most.



Ujameva ritem in umirjeno kolesariva ob reki, po kateri plujejo velike križarke. A ko v Pochlernu zapeljeva na most, že spet zaslišiva grmenje in ponovno močneje pritisneva na pedala, da prehitiva dež. Kar hitro so kolesa na avtu in midva v njem. Zapeljeva se proti soncu in na Hochbarnecku ujameva večerne poglede na prvaka Ybbstalskih Alp, Oetscher.












Ni komentarjev:

Objavite komentar

S kolesom ob Blatnem jezeru

Pred dvemi leti sem se spomladi odpravila s kolesom na Gradiščansko in ob Nežiderskem jezeru naredila nekaj prekrasnih tur.  https://gorajem...