petek, 18. februar 2022

Dobrač

Pred načrtovanim odhodom v Bivio skočim še na en kondicijski trening čez mejo. A ni bil samo trening, tura je bila taka prava, z obilo dobre smuke, nekaj pa tudi vsega ostalega kar sodi k vremensko zanimivi zimi. Predvsem pa veliko lepih razgledov, ki me kar breztežno ponesejo prav do vrha. Kljub suhi zimi lahko začnem že v Sv.Duhu na višini 916m.

Celo toliko je snega, da se lahko vzpnem po družinski progi bivšega smučišča. Nazaj na običajno pot vzpona pridem, ko se strmi klanci "položijo".

Nekje tam, kjer se pričnejo odpirati razgledi. Nazaj na Beljak, Osojščico, Svinjo planino (Saualpe) in Golico (Koralpe) in naprej proti vrhovom, ki so cilj današnje ture.



A z razgledi pride tudi veter. Na odprtem se zaganja prav neprijetno. Čeprav je bila napoved, da bo pričel pihati šele popoldan, ima že sredi dopoldneva precejšnjo moč. Morda se pa popoldan unese, se tolažim. Pohitim na prvi vrh, Zechnernock, 1956m. Skoraj me odpihne.



Ne mudim se s snemanjem kož, čez ledene plošče in zmrznjene trate se do zratrakirane poti spustim kar s kožami. Nadaljujem po poti, v zavetju naslednjega vrha. Do glavnega vrha je še kar daleč.


Kjer je zavetje se ustavim in razgledujem, kjer je prepih, hitim. In prihitim h koči pod glavnim vrhom. Smuči pustim pri koči in se do vrha vzpnem z derezami.  





Odpre se pogled na celo Ziljsko dolino in Karnijce, na Visoke ture in Nockberge.



Navadno je za cerkvijo zavetje, a to pot ga ni, veter je ubral malo drugačno smer. Le planinske kavke uživajo v sunkih vetra in v grižljajih, ki jim jih ponudim. 


V njihovi družbi vztrajam toliko, da se odžejam, nato pa odhitim v zavetje pred kočo. Kar hitro se pripravim za spust. Veter me kar premika, če prehitro spustim. 


Zavetje dosežem šele pod strmino pod prvim vrhom, nekje na višini parkirišča Rosstratte,1733 m.



Ni da bi hitela, v zavetju odpnem smuči in odprem termovko toplega čaja. S spustom nadaljujem, ko sence začnejo postajati vse daljše. V soncu odpeljem spodnji del in imam prave pomladne razmere. Tisti, ki se vzpenjajo, so v kratkih rokavih.




Ni komentarjev:

Objavite komentar

S kolesom ob Blatnem jezeru

Pred dvemi leti sem se spomladi odpravila s kolesom na Gradiščansko in ob Nežiderskem jezeru naredila nekaj prekrasnih tur.  https://gorajem...