petek, 11. februar 2022

Kamplbrunnspitze

Pa je le prišel dan, ko se lahko vsedem tudi za računalnik in zapišem nekaj vtisov preteklih dni. Vremensko lepi so skoraj vsi dnevi letošnjega leta, narava nas razvaja s soncem. Žal pa ni padavin in turni  smučarji se kar žalostno oziramo v nebo in brskamo po vremenskih napovedih sosednjih držav. Zato se zelo razveselim povabila na turni smuk v sosednjo Avstrijo. Le toliko izvem, da gremo daleč in da se obeta celo nekaj sveže zapadlega snega. Oprema je tako vselej pripravljena, le malico pripravim in grem zgodaj spat. 

Vožnja je res dolga, a ob klepetu in lepi vožnji hitro mine. Za Katchbergom se snežne razmere vidno spremenijo, višina snežne odeje je obilna. Avtocesta in priključek za Annaberg sta sveže splužena. Za zaključek še strmo po zasneženi cesti do parkirišča Lungotz, 1120m. Parkirišče je v senci, mraz stiska in hitimo s pripravo, pogled pa razveseljuje modro nebo, ki je okrašeno s številnimi baloni. 


Kratko skozi strm gozd  in že se sonček kaže med drevesi.



Pred nami se kot čaroben privid pokaže gora nenavadne oblike. Grosse Bischofsmutze, 2458m. Ves čas ture jo gledamo pred seboj, vse bližje in bližje.

Na planini nas ogreje sonce, a ne za dolgo.

Spet v senco in prečno pod Loseggom do naslednje planine, kjer že čutimo moč vetra, ki smo ga doslej le slutili.




A pogledi vlečejo.

Naš cilj je tam nekje ob desni rami "Škofovske kape" .


Pred zadnjo strmo stopnjo se dodatno opremimo, zaščitimo sleherno ped kože in se hitro vzpnemo do sedla pod vrhom, ki nam ponudi zavetje.



Pot do vrha je spihana do golega, nataknemo dereze, prehodimo greben, ki veže sedlo z vrhom in se vzpnemo na Kamplbrunnspitze, 2050m.

Pogledi so razkošni.



Da me ne odpihne naslednji sunek vetra, se kar hitro vrnem v zavetje in pripravimo se za spust. Smučamo v vzporedno dolinco, ki nam ponudi obilo veselja in smučarskega užitka. Na trdi podlagi več kot 10 cm sveže zapadlega snega... juhuhu... in skoraj povsem brez vetra. 




vse do planine Sulzkar. Na hitro se odžejamo, opremimo smuči s psmi in se vzpnemo za cca 100m. 

Vrnemo se v dolino, po kateri smo se vzpenjali in nadaljujemo s spustom vse do avta. 



Za vse napore pri vzponu zaradi vetra smo bili nagrajeni z odlično smuko. Nabritih lic in polni čudovitih vtisov se odpeljemo domov.





1 komentar:

S kolesom ob Blatnem jezeru

Pred dvemi leti sem se spomladi odpravila s kolesom na Gradiščansko in ob Nežiderskem jezeru naredila nekaj prekrasnih tur.  https://gorajem...