nedelja, 26. april 2020

Krožno na Grmado

V času, ko je gibanje omejeno, odmislim prav vse želje in načrte in se osredotočim na spoznavanje bližnje okolice. Pravo presenečenje. Odkrijem veliko poti, veliko vrhov in kotičkov, ki mi prinesejo veliko zadovoljstvo. Hvaležna sem naravi, da nas razvaja in uči. Če bi le hoteli in želeli sprejeti njene nauke, bi nam lahko sleherni dan bil lep spomin.
Danes se odpravim na Grmado. Gora s tem imenom je po Sloveniji obilo, ta je visoka 887 m. Je en od vrhov v hribovju Mala gora, ki Dobrepoljsko dolino deli od sosednje doline, v kateri so Turjak, Velike Lašče, Ribnica, Kočevje ...
Parkiram Pri koritu, parkirišče pri rekreacijski površini med Podgoro in Kompoljem.

Po učni gozdni poti in travnikih se sprehodim do Kompolja, kjer vdenem pot za Grmado. Pot se prijetno vzpenja skozi bukov gozd, dvakrat prečka makadamsko cesto. Oblačnost se povsem umakne in nad svežim bukovim gozdom že uzrem jasnino. Ko mi je lepo, ko se sprostim, se zlijem v mehkobo svežega pomladnega jutra. V naravi uzrem slike,pojave, ki jih sicer ne zaznam (več).







Na Grmado pridem tik pod Planinsko kočo. Odprejo se lepi razgledi proti jugu. A prek vrha pohitim in se ustavim šele na sedlu pod vrhom, kjer v daljavi zaslutim "visoke hribe". Kaj morem zato?

Pot nadaljujem proti Kamen vrhu. Pot je tihotna, razgledi redki, spremlja me le prelepo petje ptic. O čem le pojejo: o pomladi, o ljubezni, o....    Mimo planinske koče na vrh Kamen vrha, kjer se odprejo lepi razgledi na Dobrepoljsko dolino, Posedim na kamnitem robu, se predajam soncu, tišini in miru.

Sledi le še spust po prijetni poti v Podgoro, ki jo dodatno polepšajo podobe iz narave.






Ni komentarjev:

Objavite komentar

S kolesom ob Blatnem jezeru

Pred dvemi leti sem se spomladi odpravila s kolesom na Gradiščansko in ob Nežiderskem jezeru naredila nekaj prekrasnih tur.  https://gorajem...