sreda, 15. september 2021

Na Solnograško s kolesom

Salzkammergut je pokrajina v Avstriji vzhodno od Salzburga in severno od masiva Dachstein. Znana je po rudnikih soli, številnih ledeniških jezerih in gorah v masivu Dachsteina, Totes Gebirge in Zgornje avstrijskih Predalpah. A to pot nisva šla obiskat poti po gorah, s kolesom sva se vozila ob, okrog in med jezeri in občudovala raznolikost pokrajine, slikovitost mest in trgov, urejenost vaških naselij in kmetij.

Začneva v vasi Gosau, od koder se s kolesom odpeljeva do jezera Gosausee. 



Nad njim se v jezeru ogleduje Visoki Dachstein. Okrog jezera je speljana lepa pot, koder pa žal ni dovoljeno za kolesarje. Obsediva na zidu nad jezerom in gledava njegove lepote.

Naslednji dan pričneva v vasi Obertraun ob Halstattskem jezeru. Jezero obvoziva po vzhodni strani, kjer je speljana slikovita kolesarska pot, ki mestoma "visi" visoko nad jezerom.
Ustaviva se v slikoviti vasici Au, od koder je še pred letom dni vozila ladjica v Obertraun, sedaj pa ne vozi več. Tako se na poti nazaj ne bova mogla prav nič razvajati.
Ob reki Traun, mimo vasi Bad Goisern, od koder izvira menda ime za hribovski čevelj oz. gojzar,
mimo slikovitih stavb na podeželju,
skozi športni park se pripeljeva v prelepo avstrijsko mesto Bad Ischl.


Zapeljeva se po njegovih ulicah, sprehodiva po obrežju, kjer je živahen mestni utrip, pripeljeva do sotočja rek Ischl in Traun, potem pa morava obrniti. Vračava se čez podeželske kraje višje nad dolino z lepimi razgledi.

Vzhodno obrežje se še koplje v soncu, na zahodnega pa že padajo sence in tema.



Naslednji dan pričneva z istega izhodišča. Zapeljeva se v mesto Halstatt, pokroživa po njegovih ozkih uličicah, zaznava njegov utrip, a le od spodaj navzgor pogledava vzpenjačo, ki turiste vozi na ogled solnega rudnika.



Mimo lepo urejenega parka odkolesariva mimo Obertrauna naprej po veliki solnograški kolesarski poti. Sprva čez polja in travnike, pa skozi gozd in čez glavno cesto, pa naprej vseskozi ob reki Koppentraun.


Vzpenjava se po gozdni cesti, čez most in pod podvoz pod železnico spet navzgor.  Najbolj strm klanec je asfaltiran. Doseževa glavno cesto z nekaj prometa in sledi dooolg spust v Bad Aussee. Staro zdraviliško mesto vrvi od turistov. Zapeljeva se skozi park, ogledava center, pri cerkvi obrneva in obsediva v prelepem parku.



Občudujeva gore naokrog.

Po isti poti odkolesariva nazaj. Privoščiva si še ogled plezališča in zavarovane plezalne poti ob cesti in ovinek do spodnje postaje gondole, ki vozi na visokoravan pod Dachsteinom.
Dan je bil topel, tura ne ravno kratka, zato se prileže hitra kopel v Halstatskem jezeru.

Naslednji dan se zapeljeva v vas Ebensee. Leži ob reki Traun, ki izteka iz jezera Traunsee.
Pogled na Traunsee je prelep.
Začneva ob jezeru in po kolesarski stezi do in skozi lepo vas Traunkirchen.
Od tod je za kolesarje predvidena vožnja večinoma kar ob glavni cesti, le pri Altmunstru se dvigne nad jezero in se spusti do njega, ko doseže Gmunden. 




Drživa se obale jezera, občudujeva slikovitost arhitekture in urejenost parkov. Nadaljujeva po cesti ob vzhodni obali pod goro Traunstein, ki se ogleduje v jezeru. Nanjo so speljane številne poti, tudi zavarovane. Srečava veliko pohodnikov.

Po isti cesti nazaj do Gmundna, kjer se zapeljeva na otoček, na katerem je samostan, lepo cvetje, razgledi in še kaj...



Pa spet na kolo in po isti poti nazaj. A razgledi v drugo smer so vselej drugačni. Ker pedale dovolj hitro vrtiva, si lahko privoščiva še postanek v Winklu. Lepo urejena plaža je ravno nasproti gore Traunstein. Privoščim si zaplavati tudi v tem jezeru. Mrzla voda je že manj mrzla kot tista od preteklega dne.
Dolge sence so že, ko naposled doseževa izhodišče.

Naslednji dan spet iz istega izhodišča, a v nasprotno smer. Sprva ob reki Traun, ki je tako lepe zelene barve, da očara.
V vasi Saline čeznjo in ob njenem pritoku po lepo speljani gorski cesti, da strmine ne čutiva preveč. Ko se strmina položi, še nekaj časa voziva do Offenseja.




Kristalno čista voda, skoraj brez obiska. Na klopci ob jezeru posediva in uživava resničen mir in tišino. Nazaj grede pa noro dober in dooolg spust vse do vasi Saline. Na izhodišče se vrneva po levem bregu reke Traun. Ujameva čudovit sončni zahod, nad Feuerkoglom nebo zares zagori.

Naslednji dan je nedelja in preseliva se vstran od znamenitih jezer. Na kolo sedeva v vasi Muhldorf. Mimo travnikov, pašnikov, lepih kmetij do vasi Grunau. Naprej po neprometni cesti, ki se  vseskozi vzpenja skoraj do jezera Almsee. 

Vzpon nama olepša bogata kulisa vrhov v daljavi. Jezero se pokaže v vsej svoji lepoti. 



Zapeljeva se do konca jezera, naprej s kolesom ne smeva. Sprehodiva se do zalivov, ogledava jezero z več razglednih točk. Na gladini opaziva mehurčke, iz tal brbotajo številni izviri.
In spet obrneva kolesa nazaj po isti poti. Kolikor sva truda vložila v vzpon, sedaj uživava v spustu. A še preden se v celoti izteče, zavijeva v stransko dolino. Ozka cestica ob strugi potoka naju pripelje do Almtaler Hutte. Želiva si privoščiti sladoled, a ga je zmanjkalo. Pa nič zato, uživava lahko spet v spustu. Za trenutek se ustaviva še ob rečici.
Nato pa nazaj hitiva, navzdol in po ravnem in za zaključek se še malo izgubiva. A sončni zahod le prehitiva. Spremljajo naju lepi vrhovi.

In naslednji dan spet nazaj k znamenitim jezerom. Tokrat se zapeljeva v Steinbach ob jezeru Attersee.

Slediva veliki solnograški kolesarski poti, ki pa tod vodi kar po cestah.  Prometa je kar veliko in v kolesarjenju ne uživam tako kot navadno. Ogledava si Unterach, pa spet na cesto. Kar pošteno pritiskava na pedale, da kilometri hitro tečejo. Za malico najdeva miren kotiček ob kapelici z razgledom. 
Hitiva naprej do mesta Seewalchen, kjer vožnjo umiriva. Sprehodiva se ob obali.
Na drugem koncu mesta ponovno zajahava kolesa in tiščiva pedale vse naprej do izhodišča. Kolikor sva hitela čez dan, pa nama večer ponudi umirjanje. Obvozila sva celo jezero Attersee, pa sta mi večer in prijetna vasica najbolj ostala v spominu. Osvežujoča kopel, razgledi na jezero in gore nad njim so nepozabni.


Spet se preseliva, to pot v Henndorf ob Wallersee. Pokrajina je povsem drugačna, voziva se preko pašnikov, mimo velikih, vzorno obdelanih kmetij. Visoke gore so le še spomin.

Ustaviva se v prisrčni vasi Neumarkt. Poleg ogleda si privoščiva tudi kavo in prigrizek.


Nadaljujeva preko polj in pašnikov, vasi in jezero gledava le v daljavi.


In se mu spet približava v vasi Zell.

Nadaljujeva do mesta Seewalchen, si najprej ogledava grad in poknajpava utrujene noge. 


Zapeljeva se skozi center. Trg je zaprt za promet in ponudi obilo zanimivosti.



Čaka naju le še poslednjih nekaj kilometrov po prijetni makadamski poti ob jezeru do izhodišča. In pa pravo kopanje, saj je Wallersee najtoplejše od vseh.

Naslednji dan se odpraviva domov. Obeta se slabo vreme in ohladitev. V nekaj dneh sva s kolesom prevozila preko 350 km, odkrila mnoge lepe, slikovite in barvite kotičke, prenekateri pa morda čaka najin prihodnji obisk.
















Ni komentarjev:

Objavite komentar

S kolesom ob Blatnem jezeru

Pred dvemi leti sem se spomladi odpravila s kolesom na Gradiščansko in ob Nežiderskem jezeru naredila nekaj prekrasnih tur.  https://gorajem...