četrtek, 11. avgust 2022

Nizke ture z južne strani: Gstoder in Murau

V preteklem poletju sva pokukala v Nizke ture s severne, letos naju je pritegnila južna stran. Široki in manj široki hrbti, ki se spuščajo proti zgornji dolini Mure vabijo, da jih obiščemo enega za drugim. 




Prvi dan se kar dolgo zamudiva z vožnjo. Navigacija pravi, da je kar 100 km manj kilometrov, če se ne peljeva po avtocesti. Zato pa seveda traja nekaj dlje, a ob tem se peljeva čez prijazno, nama dobro znano Koroško in nadaljujeva čez kraje ob Muri, ki sva jih pred leti prevozila s kolesi. Pot ob lepih spominih in razgledih hitro mine. A  za turo ostane manj časa. Iz St. Ruprechta ob Muri se z avtom dvigneva po plačljivi, a zelo slabi cesti, visoko nad dolino Mure, na Dorferalm, 1760m.   


Vidiva globoko v dolino. Poiščeva pot med macesni in rušjem,

ki naju kmalu pripelje na razgledni greben.


Na njem pa ne vabijo le razgledi, ampak tudi grmičevje, polno borovnic.

Tako le počasi napredujeva in vrh Gstoder, 2140 m, doseževa malo pred sončnim zahodom.

Okrepčala sva se že pred turo, zato le vsrkavava lepe poglede in svež zrak. Potem pa je le potrebno obrniti korak navzdol.

In naju spet zadržujejo borovnice in brusnice. 


Sence, ki jih pričara sonce v zenitu, so vse daljše.


Naslednji dan se začne z močnim nalivom in svoj cilj izbereva kar v dolini, kjer je sonce popilo meglo in dež. Zapeljeva se v Murau, si privoščiva kavo in rogljičke in pretakneva vse kotičke. Na vzpetini nad središčem mesta stojita mestna cerkev in grad, do njiju vodi zanimiva pešpot.


Obhodiva cerkev in vstopiva vanjo.



Na stenah visijo zanimive upodobitve križevega pota.



Povzpneva se na grad, od koder se lahko le razgledava, saj je v privatni lasti in zaprt za javnost. Na drugi strani mesta ugledava še eno vzpetino in na njej še eno cerkev.

Po drugi strani se spustiva v mestno središče, se sprehodiva ob nabrežju do pivovarne in na drugo stran Mure.





Za spomenikom poiščeva pot in križev pot naju pripelje do cerkve na drugi vzpetini.


Spust na drugo stran nama še enkrat odkrije lep pogled na mesto in dostop do avta. Do njega pritečeva ob deževnih kapljah in potepanja za ta dan je konec.









Ni komentarjev:

Objavite komentar

S kolesom ob Blatnem jezeru

Pred dvemi leti sem se spomladi odpravila s kolesom na Gradiščansko in ob Nežiderskem jezeru naredila nekaj prekrasnih tur.  https://gorajem...