sobota, 13. avgust 2022

Nizke ture z južne strani: Greim in Wildenkarsee

Zjutraj se po spet precej slabi, a krajši cesti iz St. Petra am Kammersberg zapeljeva do lepe planine, kjer stoji Greimhutte, 1650 m. Nad njo je visoko najin cilj, Greim, 2474m. Greben na obeh straneh kar vabi h krožni turi.


Začneva na vzhodni strani. Vstopiva v pašni svet. 

Po nekaj ovinkih kolovozne poti zagrizeva v strmino. Ves čas pogledujeva v dalj in se sprašujeva ali bo vreme zdržalo.

Spet so rožice tiste, ki pobarvajo suha travna pobočja. A jih ni prav veliko. 





Na pobočju uzrem tudi oblikovan lik. Ga je oblikovala narava sama ali človek?

Malo pod vrhom naju presenetijo kravice. Tako visoko jih nisva pričakovala.

Veter je vedno bolj močan, po grebenu ni več prijetno hoditi, zato nadaljujem proti vrhu kar po sredi zadnje vzpetine. Kmalu doseževa vrh, a se hitro skrijeva v eno od zavetij iz kamna.


Tam vzdrživa kar dolgo, da se pošteno okrepčava. Z vrha je možno nadaljevati po ozkem grebenu do Rettlkirchspitze, 2475m, a bi bilo v tem vremenu preveč tvegano. 

Pričneva s spustom po zahodni strani. Prva strmina se kmalu uravna in doseževa Sandkogel, 2214m. Malo pod vrhom je pravi labirint.


Sedaj pa le še spust po travah do planine Schoneben in po prečni poti nazaj do izhodišča. Ker vreme kar dobro drži, se obirava in obirava brusnice. Vmes se najde tudi kakšna borovnica.




Naslednji dan se zapeljeva do Erlachsee. Jezero obhodiva po V strani in se čez gozd in lepe travnike vzpneva do Rudolf Schober Hutte.








Pri koči je dobro poskrbljeno tudi za kokoši in peteline, ki imajo zavidanja vredno depandanso.


Kar nadaljujeva, pot se strmo dviguje skozi slikovit macesnov gozd. Tudi brusnic in borovnic je obilo.




Prideva do razpotja in se po levi poti spustiva do spodnjega Wildenkarsee.

Brez oklevanja najdeva prijazen prostorček, se usedeva, sezujeva in hladiva razgrete noge. Pa še prigrizneva in odžejava se in zmanjka pravega zagona za nadaljevanje poti na Bauleiteck, 2424m. Radovednost me le toliko priganja, da sama skočim do zgornjega jezera.

Od zgoraj vidim prav do izhodišča ture.

Prelepa grebenska pot na Bauleiteck bo počakala na prihodnji obisk.

Ob spustu se sladkava z brusnicami in borovnicami. Jezero, kjer sva začela pot, obhodiva po Z strani in odprejo se nama nove slike.












Ni komentarjev:

Objavite komentar

S kolesom ob Blatnem jezeru

Pred dvemi leti sem se spomladi odpravila s kolesom na Gradiščansko in ob Nežiderskem jezeru naredila nekaj prekrasnih tur.  https://gorajem...