nedelja, 1. januar 2023

Na Merjaščevi poti

Spet se spravim na raziskovanje bližnjih hribov. Za cilj izberem nekaj vrhov iz Merjaščeve poti in jih po svoje povežem v krožno turo.

Za raziskovanje ljubljanskih gričev si tokrat izberem Grmadnik. V zadnjih dneh preteklega leta pot začneva pri spomeniku malo pod Vrhovčevim hribom.

Spustiva se v dolino do Gradolskega potoka, ga prečiva in sledi vzpon na razgledno sleme in po lepi poti na vrh Grmadnika, 569m.



Nadaljujeva čezenj in najprej v rahlem spustu in nato strmem vzponu doseževa Murjevko, 443 m.
Kar nadaljujeva s spustom vse do turistične kmetije Lazar, kjer je razgledna točka, a se zaradi megle ni kaj videlo. Poiščeva pot skozi sadovnjak in prečkava vse do izliva Gradolskega potoka v Ljubljanico oz. Savo. Ravno na tem mestu se stekata Ljubljanica in Sava, malo pred tem se jima pridružita že Kamniška Bistrica in Besnica. 



Vzpneva se mimo hiše ob potoku in kmalu najdeva pot, ki se ob njegovem pritoku prične dvigati strmo vse dokler ne doseže slemena, ki naju pod Malim in Velikim Kajertom ter čez Mali Brovec, 610 m, pripelje nazaj na izhodišče.



Za naslednji cilj na prvi dan letošnjega leta izberem lepo sprehajalno pot. Začneva pri brunarici v Zadvoru in v lepem vzponu doseževa Zadvorski, 401m in kmalu zatem še Dobrunjski hrib, 429m.


Pot nadaljujeva čez Orle in krožno zaključiva po lepi dolinici do izhodišča.


Malo pred koncem poti sva nagrajena z večernim pogledom na KSA in Karavanke.




Ni komentarjev:

Objavite komentar

S kolesom ob Blatnem jezeru

Pred dvemi leti sem se spomladi odpravila s kolesom na Gradiščansko in ob Nežiderskem jezeru naredila nekaj prekrasnih tur.  https://gorajem...