nedelja, 3. oktober 2021

Za soncem na morje

Obilo je bilo opravkov in opravil in prav zaželim si miru. Najbolj obetavna je vremenska napoved za morje, kjer morda ujamem 2 in pol dni sonca. Naložim kolo v avto in odhitim na jug. Ravno še ujamem sončni zahod, posedim na obali in se prepustim valovanju morja. Naslednje jutro ne hitim, tudi na morju so jutra že hladna. Tudi ko zajaham kolo, se le počasi vozim ob obali, se prepuščam sončnim žarkom, lepim pogledom in omamnim vonjavam morja in borovcev.






Ozračje je izjemno čisto, vidi se tja daleč do gora. Kar daleč sem že od izhodišča, zato obrnem. A ne po isti poti. Po notranjosti se vozim skozi lepe vasi, preko polj, vinogradov, mimo cerkva...



A kmalu sem spet pri morju, kjer so pogledi najlepši in najbolj omamno diši. (kolesarski krog: Katoro, Zambratija, Savudrija, svetilnik, Crveni vrh, Valica, Murine, Sv. Marija na Krasu, Petrovija, Makale, Seget, Umag, Katoro)


Preoblečem se, okrepčam in spet odhitim na obalo. Ravno še ujamem sonce v zatonu.








Prihodnji dan odkolesarim ob obali v nasprotno smer. Preiščem vsak kotiček in vztrajam ob obali kolikor je smiselno in uživaško.


Vračam pa se spet po notranjosti in ujamem še druge razglede.


(kolesarski krog: Katoro, Umag, Sv. Ivan, Lovrečica, Dajla, Mareda, Novigrad, Bužinija, Fiorini, Karigador, Umag, Katoro)
Tretji dan pa že zjutraj rahlo rosi. In se spet zvedri. A po nebu se le sprehajajo temni oblaki in obetajo še več dežja. Naložim kolo v avto in se napotim proti domu. Iz doline Mirne se zapeljem na vzpetino nad njo do ruševin gradu Pietrapelosa. Iz informativnih panojev berem zanimivo zgodovino utrdbe. Sprehodim se še daleč naokrog in ujamem jesenske barve ruja.





Še malo naprej se odpeljem, toliko da pridem čez mejo in se spet ustavim, to pot v Kubedu. Velikokrat sem se peljala tod mimo, to pot pa si želim ogledati to zgradbo visoko nad cesto. V vasi je živahno, poteka kolesarska dirka. A na gradu visoko nad vasjo sem sama s širnimi razgledi na kraški rob.






Pa še na Socerb skočim in s parkirišča pri gradu pozdravim morje in sonce in odhitim domov.








Ni komentarjev:

Objavite komentar

S kolesom ob Blatnem jezeru

Pred dvemi leti sem se spomladi odpravila s kolesom na Gradiščansko in ob Nežiderskem jezeru naredila nekaj prekrasnih tur.  https://gorajem...