sobota, 20. februar 2021

Pod Križko steno

Lepo vreme se nadaljuje. Ni razmišljanja iti ali ne iti, ampak samo kam iti? Glede na razmeroma veliko plazovno nevarnost izbiramo temu primerne cilje. Odločimo se za vzpon pod Križko steno. Morda najdemo še kaj uležanega puhca.




Turo pričnemo na cesti proti Vršiču, kjer je odcep za Krnico. Najprej spust po pomrznjeni podlagi. Na planini nas za kratek čas že obsije sonce. Gledamo vsenaokrog, kako sonce potuje po vrhovih. Na ogled se postavi tudi slika "snežnega prereza"


Kože na smuči in v zmernem ritmu mimo koče v Krnici, čez zasnežena melišča, ob robu velike plazovine, čez trdi žleb, ki ga je utrdil plaz. Zagrizemo v strmino, ki je prav tako zasuta s plazom manjše razsežnosti. Ko se teren uravna, pa le še sprehod do čudovitih sten in razgledov v dolino.






Veter je kar močan. Le čaj na hitro in smuči ter pancarje na spust. Najprej se držim desno gledano navzdol, med manjšimi plaziči, ki so se jih otresle stene, najdem mehko podlago. Nato pa bolj proti levi med macesni najdemo nekaj uležanega pršiča. Nekako se prebijemo čez plazovino in se veselimo nadaljnega spusta. A vse naokrog je poskorjeno, skorja ne drži naše teže in smuka do koče je kar težavna. Pod kočo pa skozi gozd trdo in prijetno vijuganje. 




Na planini za nekaj trenutkov še ujamemo sonce in veliko razkošnih pogledov. Še kratek vzpon do avta in lepa tura je zaokrožena.  


Ni komentarjev:

Objavite komentar

S kolesom ob Blatnem jezeru

Pred dvemi leti sem se spomladi odpravila s kolesom na Gradiščansko in ob Nežiderskem jezeru naredila nekaj prekrasnih tur.  https://gorajem...